Cara & Petua Membuang Biji Kolestrol (Xanthomas) !

Sebelum meneruskan entry kali ini, mari tengok di cermin sebentar!. Ada tak nampak biji-biji putih kecil di atas kelopak mata atau di bawah kelopak mata, kalau tak pun sekitar mata?. Jika ada itu tandanya anda mempunyai paras kolestrol jahat (LDL) yang tinggi dalam badan berbanding kolestrol baik (HDL) yang diperlukan. Walaupun nampak kecil namun ianya tetap mencacatkan pemandangan malah boleh menjatuhkan saham seseorang betul kan?. Tahap kolestrol yang tinggi bukan sahaja dialami oleh mereka yang mempunyai berat badan yang lebih malah kebanyakan rakan-rakan mahupun sahabat saya yang kurus malah slim pun sama. Kadang kala tahap kolestrol mereka yang kurus lebih tinggi daripada mereka yang mengalami berat badan yang berlebihan atau obesiti.

biji-kolestrol-mrkjblog-wordpress
Biji Kolestrol Sekitar Mata

Kandungan kolestrol yang ‘Normal’ adalah di antara 200-239 mg/dL manakala bacaan kandungan kolestrol yang ‘Merbahaya’ adalah 240 mg/dL ke atas. Sila check kandungan kolestrol masing-masing yer… Kesan yang terjadi jika paras kolestrol tinggi adalah, ianya boleh menyebabkan salur darah tersumbat dan dikenali sebagai Arterioscleriosrs. Arterioscleriosrs merupakan penyakit yang melibatkan salur darah dalam badan. Ini kerana, bila kandungan kolestrol tinggi ianya akan melekat pada dinding salur darah dan akan menjadikan salur darah tersebut mengecil dan sempit kerana kolestrol ini akan membeku serta mengeras.

Masalah biasa yang menyebabkan terjadinya paras kolestrol tinggi dalam darah adalah yang paling utama ialah PEMAKANAN (makanan yang mengandungi banyak lemak atau lemak binatang). Punca kedua pula adalah KETURUNAN (diwarisi turun temurun), ketiga adalah disebabkan KEROSAKAN PADA HATI.

Cara mencegah biji kolestrol, adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak serta pencuci mulut (dessert) yang manis. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran serta jus (buah) kosong (tanpa gula). Mengambil makanan yang boleh meningkatkan kolestrol baik (HDL) contohnya kekacang, avocado juga minyak zaitun. Pengambilan ikan, contohnya ikan keli kerana kandungan Omega 3 yang tinggi ada pada ikan tersebut dan ianya boleh mencairkan asid lemak kolestrol dalam salur darah. Pengambilan bawang putih, telah digunakan berzaman dan terbukti sebagai salah satu herba yang mujarab untuk pelbagai penyakit kerana ianya terkenal sebagai anti-radang malah sebagai antibiotic semulajadi.

Semua kebaikan di atas boleh anda dapati di dalam suplemen seperti Omega Guard, Garlic Complex, Lecithin dan Phytocol ST. Memadai jika anda mengambil 2 jenis suplemen sebagai amalan iaitu Omega Guard dan Lecithin atau Omega Guard dan Phytocol ST, namun jika anda memilih ketiga-tiganya adalah lebih baik. Omega Guard berfungsi untuk mencairkan lemak dan kolestrol dalam salur darah (terbukti menurunkan kolestrol), Phytocol ST merupakan perisai untuk dinding salur/pembuluh darah dan menghalang lemak tepu atau asid lemak kolestrol masuk dalam pebuluh darah. Lecithin pula bertindak sebagai pemerangkap lemak tepu serta menghalang lemak tersebut daripada memasuki salur darah lalu menjadi asid lemak kolestrol yang merbahaya. Dengan mengambil 2 jenis suplemen tersebut selama lebih kurang 1 minggu, biji-biji kolestrol akan mula hilang namun jika diamalkan sehingga 2 ke 3 bulan badan akan mula susut serta paras kolestrol akan menjadi ‘Normal’. Setiap apa yang anda amalkan hendaklah yakin (Allah memberi kesembuhan melalui ubat tersebut) serta konsisten…insyaAllah…

omega guard @ mrkjblog.wordpress.jpg
Omega Guard Shaklee
garlic-complex-shaklee-mrkjblog-wordpress-com
Garlic Complex Shaklee
lecithin-mrkjblog
Lecithin Shaklee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

phytocol-st-mrkjblog-wordpress
Phytocol ST Shaklee

 

 

Baca selanjutnya:

Rukyah Kendiri Pembatal Sihir, Saka dan Santau…

Cara membuang Skintag @ daging lebih…

Cara membuang biji kolestrol…

Tahi lalat adalah kansert…

Ketuat tanda kanser pangkal rahim…

Penawar saluran jantung & kandungan gula tinggi dalam darah …

Cara menghilangkan parut…

Gout hilang dalam 1 bulan ?…

Pesakit stroke / angin ahmar pulih setelah amalkan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s